Thailand – Guiden till paradiset

Longtail-båt

På de flesta stränder finns Longtail-båtar som fungerar som taxibåtar. Det är små smala skepp som ofta har någon form av solskydd. Det är en mysig omväxling att ta sig med detta transportsätt mellan de olika stränderna eller till någon närliggande ö. Man bör dock vara medveten om att ljudnivån från motorerna kan vara hög så helst bör man undvika det transportmedlet om man ska ge sig ut på längre turer.

Båtturer, ö-luffa

De flesta orterna i Thailand har en större hamn. Därifrån går mängder av båtturer och färjor. Man kanske bara vill ta en dagstur med båt för att få snorkla på en ny plats, eller så kan man åka ut till någon av de öar som ligger någon timmes färd bort och bo några nätter där. Vad man än vill göra så finns det ett stort utbud till överkomliga priser.

Matlagningskurs

Varför inte ta tillfället i akt och passa på att lära dig att själv laga den goda och nyttiga traditionella thailändska maten? Imponera på vännerna när du kommer hem genom att trolla med alla de sorters curry och chili för att få till en härlig smaksensation.

Tuk-tuk

Om man vill se sig omkring kan man åka tuk-tuk som är en lokal form av ett litet mopedfordon med en kupé bak för resenärerna. Det är billigt som skam. Vill man åka en heldag kan man begära fast pris och har man tur så hittar man en chaufför som pratar engelska och har lite guideambitioner.

Spa

Det är relativt billigt att gå på spa-behandlingar i Thailand. Frossa i fotvård, meditation, örtbad och diverse behandlingar. Spa-inrättningarna brukar vara mycket lyxigt inredda med harmonisk musik, nyttiga tedrycker och färsk frukt som serveras medan du bara njuter.

Massage

Thai-massage och mängder av andra massage-tekniker erbjuds till lågt pris. Även på stränderna finns thailändska damer som gärna vill mjuka upp dina muskler till de rullande vågornas brus. Varför inte unna sig en massage varje dag när det är så lättillgängligt och billigt?

Skräddare

Det finns mängder och åter mängder av skräddare i Thailand. När man är där så kan man passa på att låta sy upp en kostym eller dräkt för en billig penning. Alternativt så är det populärt att man tar med sig sitt favoritplagg till skräddaren så kan han eller hon kopiera det åt dig. En liten varningsflagga för att det finns en del skräddare som inte är så måna om kvaliteten. Titta på sömmarna på plaggen och betala inte förrän du är helt nöjd.

Safari

Åk med på safari ut i mangrove-terrängen. Det är häftigt att se detta mycket speciella ekosystem som växer ofattbart fort. Det är ett virrvarr av rötter och lera som väver samman ett skydd mot föroreningar och erosion. Ett sätt att göra detta är ifrån elefantryggen. På Koh Phuket har man elefanter man kan boka in för en tur. Det fungerar även bra att ta på sig vandrarkängorna och ta sig fram till fots.