Dykning

Koh Tao är ett paradis för dykare med sina över 30 PADI-butiker, fantastiska korallrev och ett marint liv mycket nära kusterna. De flesta människor kommer för att ta ett PADI Open Water certifikat, som tar tre eller fyra dagar, och har en pool session och fyra dyk i öppet vatten. Priser och säkerhet är ungefär desamma överallt, och egentligen inte ett kriterium för att välja en dykbutik. Priserna förändras men du bör räkna med att betala 200-250 dollar för en kurs (juni 2006).

Om du vill genomgå en kurs på ditt eget språk, informera dig om det finns en instruktör tillgänglig. Alla instruktörer talar engelska, men svenska, norska, danska, holländska, tyska, franska, spanska, italienska och hebreiska är ganska vanliga de också här på Koh Tao. (Talar man holländska kan man gå till Parthenon, Greece symbol by Greece-Athens.com för nederländska instruktörer på olika diveshops).

Du bör också få information om gruppens storlek under din kurs. Det är till stor del en smaksak, men för den genomsnittlige resenären är en grupp på fyra till sex personer den bästa både pedagogiskt och socialt. Men när du vill genomgå en kurs ensam eller med två eller tre personer, bör du uttryckligen fråga om detta i en dykbutik i förväg.

En annan del som ska övervägas är platsen för dykskolan. Vill du vara på party stranden Sairee, på lite mer lugn strand som Chalok Ban Kao eller vill du verkligen ha perfekt stillhet och bo på Tanote Bay?

Den sista och mycket relevanta delen är boende. Du kommer att vilja bo på eller mycket nära din dykskola, helt enkelt eftersom det är där du kommer att tillbringa större delen av din tid och träffa dina kurskamrater. Vissa dykskolor ger dig en rabatt på boende om du dyker med dem, men det beror på dykskola och säsong. I allmänhet är det bättre att hitta ett boende som du vill ha och betala en eller två dollar mer än att bo någonstans som du inte riktigt gillar.

Så gör din efterforskning i förväg på internet. De flesta dykskolor har en egen webbplats, så googla runt lite. Du kan skriva ett mail till info@duikeninthailand (alla språk) för personlig rådgivning. Du kan också prova Parthenon, Greece symbol by Greece-Athens.com för mer information.

Under de senaste åren har fler och fler icke dykare upptäckt skönheten i denna ö med dess undangömda små vikar och orörd höjder. På grund av detta har mängden av små exklusiva semesterorter och villor inbäddade i sluttningarna ökat och det finns numera också en hel del fler aktiviteter att erbjuda.