Aktiviteter och sevärdheter

Kanske tänker du nu att Koh Tao bara är för dykare, utan något annat att erbjuda. Tja, där tar du fel.

Det som är bra med dykare är att de spenderar den mesta tiden i vattnet. Så du kan börja dagen med det uppenbara och koppla av på en lugn, tom strand.

Om det blir lite tråkigt kan du aktivera dig på många sätt: vattenskidor, wakeboarding, kajakpaddling, bananbåtturer och även seglingslektioner. På land kan du vandra, cykla mountainbike eller utöva fri klättring. Det finns en sorts ö bowling och dessutom boule och minigolf.

Varför inte hyra en riktig segelbåt för en skräddarsydd dagstur eller hyra en longtail båt för att snorkla i en av de många vikarna runt ön och få en första glimt av den spektakulära undervattensvärlden eller besöka den närliggande lilla ön Nangyuan, med sin unika strand.

Håll dig i form utomhus, ta thaiboxnings lektioner eller lek och stoja i paintball djungeln.

Utforska sevärdheterna och höjder till fots. Den enastående utsikten gör det absolut värt ansträngningen.

Efter alla dessa aktiviteter i det varma klimatet är du förmodligen utmattad. En traditionell thailändsk massage bör därför inte missas. Det kommer att lindra din ansträngda kropp och återuppliva dig. En växtbaserad ånga eller ett besök på det japanska badet kommer att öka ditt välbefinnande och rengöra din trötta hud.

Varför inte utveckla din inre styrka och läka kropp, själ och ande? Det finns Tai Chi, Chi Gong och Yoga, Reiki Foot Refelexology, som alla kan utövas och läras ut på ön.

Du förstår, sköldpaddan har mycket att erbjuda för icke-dykare trots allt.

Här är en liten samling av intressanta saker att se och fina turer att göra runt ”sköldpaddan”.

Låt oss börja vid Sairee, eller rättare sagt Jor Por Ror bukten vid dess södra ände, där du hittar det förut nämnda Rama V rock, mitt framför den finns ett fiske Museum, litet men ändå av intresse. Bakom det, på lite högre höjd, finns fiskevårdsområdet Unit, där det marina livet observeras och brukas.
Nästa stopp kan vara på Sairee View, en vacker resort på en höjd i norra änden. Du kan få en vy över hela östkusten till Jansom bay, dessutom har ägaren ett gigantiskt valskelett på display. I närheten kan du besöka de mystiska diamantgrottorna.

En annan stor panoramavy har du på Two View, den högsta toppen i Koh Tao. Det är bäst att ta en taxi till Tanote Bay, gå av vid skyltarna och promenera resten – det är verkligen värt det.
Därifrån kan du gå rakt ner till Sairee, eller om du vill se mer, gå tillbaka samma väg du kom med taxi, följ skylten som leder till Ao Leuk och belöna dig med ett uppfriskande dopp i en av de vackra vikarna.

En dagstur kan börja på Chalok Baan Kao East End. Där finns fantastiska utsikter i alla riktningar. I öster ser du Thian Og Bay, i norr har du utsikt över Chalok och i söder ser du båda vikarna tillsammans. Alla rutter omfatta brant vandring, men du kommer inte ångra det.

Fortsätt på stranden till den västra sidan av Chalok, korsa en betongbro som leder till Saan Jao. Ta en paus på Viewpoint restaurangen med den bästa vyn av Buddha Rock. Sedan upp för trapporna längs branten och följ en liten stig ner till nästa vik, June Juea. Det är där det verkliga vandringsäventyret börjar och därifrån rekommenderas vandring endast för vana, fysiskt starka och friska.

Stigen går brant uppför och går in i en tjock djungel. Efter en stund når du Cape Jeda Gang. Dags för en ny förfriskning. Titta på utsikten och stugorna på udden. Sedan vidare uppåt igen, följ vägen längs kusten fram till nästa vik, Sai Nuan. Upp igen, genom stick och stenar, passera ”Lost Hippie’s Totem” och slutligen anländer du till Jansom viken där det bara är 10 minuters promenad genom tre orter för att nå Mae Haad (och en taxi). Denna resa skulle ta cirka 3 timmar från Saan Jao utan paus, så börja inte för sent.